Milford Regional Medical Center

Share

Meehan Family Pavilion

Location
Milford, Massachusetts

Size
88,000 GSF

Services
Architecture, Engineering, Interior Architecture

Description

The 88,000 sf addition is Milford Regional Medical Center’s largest expansion to date and includes a new emergency department, intensive care unit and private patient rooms.

The Milford Regional Medical Center had seen increased patient activity seeking care at their campus.  In response, the hospital retained physicians capable of the diagnosis and treatment of more complex cases in both emergent and inpatient care. In doing so, facilities need to be upgraded for Emergency and Intensive Care support. The resulting program- a 88,000 sf campus expansion consisting of emergency services serving 65,000 annual visits, an expanded 16 bed Intensive Care Unit and a 24 bed Step Down Care Unit. The new building also takes advantage of its sloping site and provides parking under programs for patient and staff conveniences.

The project aligns Emergency public entrance with the existing Main Entrance with significant presence at the corner of two main roadways. Patients and visitors to this pavilion have easy access to public facilities such as the cafeteria and spiritual care services, while patient transfers are isolated to more private pathways in the campus. The project site development created a loop road for ambulance access from each major roadway for ease of traffic flow and eliminated congestions at public entrances to the hospital.

Taking advantage of rooftop conditions, the design includes an enclosed outdoor courtyard for family and staff use for both private contemplation and programs.  Additional landscape terraces are visible from the ED waiting room and complement the existing lawn gardens and sitting areas at the adjacent main hospital entrance.